Winkelgebied van de Toekomst

Winkelgebied van de toekomstDe uitgave ‘Winkelgebied van de toekomst: lessen voor de praktijk’ is geschreven in het kader van de verschijning van de nationale Retailagenda en is een vervolg op ‘Winkelgebieden van de toekomst: bouwstenen voor publiek-private samenwerking’ (Platform31, februari 2014).

De laatste jaren zijn ingrijpende veranderingen zichtbaar in onze winkelgebieden. We winkelen op andere manieren; grenzen tussen on- en offline vervagen. De verschillen tussen kansrijke en kansarme gebieden worden groter. Door deze ontwikkelingen zijn nieuwe manieren van aanpak benodigd voor een succesvolle aanpassing van de winkelgebieden.

In de publicatie ‘Winkelgebieden van de toekomst: lessen voor de praktijk’ wordt gekeken naar vier domeinen: kennis, visie, procesvoering en uitvoering. Er worden 13 lessen geboden die een basis vormen voor gebiedsgerichte oplossingen en kunnen fungeren als checklist bij de totstandkoming van lokale of regionale strategieën voor winkelgebieden.

CBS: Groei Zeeland, lichte krimp grote steden

Zeeland Havenmond TerneuzenIn 2012 kromp de economie in vrijwel alle provincies. De Friese economie kromp met 1,5 procent het hardst. Ook in de provincies Overijssel, Drenthe en Noord-Brabant was de krimp groter dan het landelijk gemiddelde van 1,0 procent. Alleen Zeeland realiseerde een lichte groei ( 0,4 procent), zo blijkt uit cijfers van het CBS. In de Randstad was de krimp kleiner dan het landelijk gemiddelde. “CBS: Groei Zeeland, lichte krimp grote steden” verder lezen

Country Brand Nederland op plaats 15 en 18

Netherlands Country BrandEen nieuwe Country Brand Ranking 2012 is gepubliceerd door Bloom Consulting.  De ranking is gebaseerd op de kracht van het merk voor handel en toerisme in een ranglijst van 160 landen. Nederland staat op de 18e plaats voor de handel, en op de 15e plaats voor toerisme.
De handel wordt gemeten in Direct Foreign Investments. Nederland is hierbij een van de dalers, maar staat nog altijd in de belangrijke top 25. De top 10 voor de handel is ongewijzigd gebleven, met de USA op 1, Luxemburg op 2 en China op 3.

Voor toerisme staat Nederland op plaats 15 met een beoordeling van BBB, en dat betekent ‘very good’. Er zijn voor toerisme veel Aziatische landen in de top 25 aan te treffen.

“Country Brand Nederland op plaats 15 en 18” verder lezen

Tech Cities 2012

London GherkinParijs, Londen, Oxford, Berlijn en Cambridge vormen de top-5 in de European Tech Cities Ranking 2012, die Buck Consultants International heeft opgesteld. Buck Consultants International onderzocht de concurrentiekracht van 31 Europese steden voor technologiegedreven bedrijven en R&D-centra. Delft en Amsterdam eindigden op resp. een negende en tiende plaats. “Tech Cities 2012” verder lezen

Smaaktest Landschappelijk Wonen

Smaaktest Landelijk WonenVeel mensen willen groen wonen. Maar welke omgeving hoort daarbij, welk type woningen willen we, welke tuin, en hoe willen we de openbare ruimte beheren? De Smaaktest Landschappelijk Wonen presenteert de opties en geeft inzicht in de voorkeuren en wensen van de woonconsument. De smaaktest loopt vooruit op de publicatie ‘Landschappelijk Wonen. Studie naar groen wonen in en om de stad’. De smaaktest is een initiatief van de auteurs van ‘Landschappelijk Wonen’, FARO architecten, HNS landschapsarchitecten en Palmbout Urban Landscapes, en opgezet samen met uitgeverij Blauwdruk. De uitslag van de peiling wordt gepresenteerd en besproken tijdens het symposium over de ontwikkeling van landschappelijke woonmilieus, najaar 2011.

Klik HIER om de smaaktest te doen.

Topsectoren Nederland moeten R&D contracten afsluiten

ELI topsectorenOndernemers uit de negen topsectoren die het kabinet heeft aangewezen, moeten om de tafel met onderzoekers om innovatiecontracten op te stellen. Dat vindt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Contracten waarin de samenwerking met het bedrijfsleven het stevigst is verankerd, waaraan ondernemers het meeste bijdragen en die de beste vooruitzichten bieden op vernieuwende producten waarmee geld kan worden verdiend, maken de meeste kans op financiële steun van de rijksoverheid. “Topsectoren Nederland moeten R&D contracten afsluiten” verder lezen

Masterclass Strategische marketing en branding van steden en regio's

cloud gate chicago millennium parkOp dit moment sleutelen talloze gemeenten en regio’s aan hun beleid rond promotie, marketing en branding. Van dorpskernen in landelijke gebieden tot metropoolregio’s en provincies die concurreren op het wereldtoneel. Een spraakmakende reclamecampagne en huisstijl moeten automatisch leiden tot het behoud en aantrekken van bewoners, bedrijven en bezoekers. “Masterclass Strategische marketing en branding van steden en regio's” verder lezen

Building the best cities and urban regions for science

building the best cities for science citymarketing regiomarketing placemarketingWelke steden en regio’s blinken uit in research en wat kunnen we daarvan leren? Dat is de insteek van een artikel in het blad Nature van oktober 2010. Tot nu toe werden universiteiten wel vergeleken maar ontbrak het aan goede uitgangspunten om steden en regio’s te vergelijken. Daar komt nu verandering in. Er zijn verschillende interessante conclusies te trekken:
De grootste wetenschappelijke produktie vindt plaats in de metropolen. Een onderzoek van Matthiesen maakt vergelijkingen tussen wetenschappelijke stedelijke conglomeraten. Zo zijn Oxford en Reading, maar ook de steden van de Randstad als een geheel genomen omdat ze binnen een reisafstand van 40 minuten liggen. De top 75 clusters genereren 57% van alle onderzoek. Een andere interessante conclusie is hoe wetenschappers kunnen worden gebonden aan een stad en regio. Het gaat dan om drie factoren: “Building the best cities and urban regions for science” verder lezen

Een lesje Placemarketing:Dare to be Different

Een lesje vanuit Harvard en vanuit de fmcg marketing dat we best eens kunnen spiegelen aan placemarketing: de marketing van locaties, gebieden, steden en regio’s:

Nicis Kennisatelier 11 oktober: Van citymarketing naar citybranding?

Sail Amsterdam 2010 evenement citymarketing nicis kennisatelier brandaris placemarketingDrie kwart van de Nederlandse steden heeft in hun nieuwe collegeakkoorden aangegeven ‘iets’ met citymarketing te doen. TNS-NIPO heeft in mei een steden top 50 in het gebruik van citymarketing samengesteld. De gemeenten Den Haag en Assen hebben in juni de jaarlijkse Citymarketing Trofee voor de periode 2010-2011 mee naar huis mogen nemen.

In de praktijk blijkt citymarketing in de meeste gevallen voornamelijk een multimediale campagne te omvatten om de stad in algemene zin of een evenement in de stad te promoten. Het gebruik van marketingtechnieken staat centraal, bijvoorbeeld door de vaststelling van een slogan, een mooi logo of het promoten van een sporttoernooi. De kracht van een stad zit echter niet alleen in een mooi logo of een slogan verscholen. Een slim gebruik van het instrument citymarketing gaat verder dan alleen het vaststellen van een slimme slogan. “Nicis Kennisatelier 11 oktober: Van citymarketing naar citybranding?” verder lezen