Locatiemarketing: Stadshart Almere trekt meer bezoekers

stadshart almere locatiemarketing

Het merendeel van de Almeerders geeft de voorkeur aan het Almeerse Stadshart boven andere stadscentra als het gaat om winkelen, uitgaan en buiten de deur eten. Het gaat hierbij onder andere om 80 nieuwe winkels en een geheel nieuw centrum.
In april 2006 gaf 57 procent van de Almeerders aan richting het Stadshart te trekken om te winkelen. Nu een jaar later is dat gestegen met 10 procent en zegt tweederde van alle Almeerders te kiezen voor het Stadshart.
Ook voor uit eten gaan, bioscoopbezoek en ander vermaak is de keuze meer bij het Stadshart komen te liggen. Dit blijkt uit onderzoek van Almere Marktonderzoek Advies gehouden onder 900 Almeerders. In het afgelopen jaar is een groot deel van het nieuwe stadshart geopend waardoor er tientallen nieuwe winkels zijn bijgekomen en dat verklaart een deel van de stijging.

Bron: Klaar voor de stad en www.stadshart-almere.nl

Nijmegen oudste stad of City of Health?

city of health nijmgen citymarketing

Hét beeldmerk waar Nijmegen zich mee moet afficheren is dat van oudste stad van Nederland. De stad moet ophouden zich nog langer te generen om dit ijzersterke gegeven te gebruiken.

Professor Theo Camps, voorzitter van de Berenschot Groep, maakt korte metten met slogans als City of Health (‘lastig om uit te spreken’) en Health Valley (‘we zitten hier nota bene bovenop een heuvelrug’) om de stad en de streek te promoten.

Nijmegen studeert op een nieuwe ‘branding’ zoals een beeldmerk tegenwoordig heet. Binnenkort komt wethouder Hannie Kunst met een voorstel daartoe.

“Nijmegen oudste stad of City of Health?” verder lezen

Mooiste woontoren van Nederland

vestedatoren locatiemarketing merkator

De Vesteda woontoren in Eindhoven is door de architectenbranche bekroond als Gebouw van het Jaar 2007. De architecten Jo en Geert Coenen ontvangen de prijs vrijdagmiddag uit handen van minister Ronald Plasterk bij het landelijke begin van de Dag van de Architectuur in Rotterdam.

De landelijke jury van beroepsorganisatie BNA prijst de 90 meter hoge ‘Naald’ in het centrum van Eindhoven als een nieuw, prominent ‘landmark’. Het gebouw is volgens de jury al meteen een monument. Door schaal, hoogte en materiaal past de toren harmonieus in het bestaande stedelijke gebied, aldus het juryrapport.

Het ranke gebouw in de Eindhovense binnenstad laat zich volgens bouwer Vesteda vergelijken met iconen uit de hoogbouwarchitectuur zoals de Pirellitoren in Milaan en het Flat Iron Building in New York.
Bron: Eindhovens Dagblad

Citymarketing en de merkwaarde van steden

lissabon citymarketing brandaris city brandingSimon Anholt publiceerde al enige keren zijn City Brands Index, dit onderzoek geeft inzicht in de merkwaarde van grote internationale steden. Hij onderzocht in samenwerking met GMI (Global Market Insite, Inc.), leverancier van wereldwijde market intelligence oplossingen, onder 15.255 consumenten in twintig landen hun perceptie over zestig steden wereldwijd.
Beoordeeld zijn de internationale aanwezigheid, de uitstraling, de gemakken, de mensen, het leven en het potentieel van de steden. Amsterdam wordt als elfde gewaardeerd en wordt algemeen gezien als een stad die niet duur is om te bezoeken en komt op de zesde plaats als het gaat om het vinden van een betaalbaar verblijf.

Simon Anholt: ‘Zoals de meeste steden heeft Amsterdam een stabiel imago. De beste manier om het imago te verbeteren is niet door er over te praten maar door daadwerkelijk verandering in gedrag te laten zien op specifieke punten. City branding campagnes zoals ‘I Amsterdam’ dragen over het algemeen niet veel bij aan het verbeteren van het imago van een stad. ‘Het is belangrijk om onderscheidend te zijn, bijvoorbeeld door middel van radicaal nieuw beleid, voorname inwoners, een groot sportevenement, een uniek gebouw, of een bezienswaardigheid. City branding campagnes, zoals ‘I Amsterdam’, realiseren op de korte termijn misschien een toename in bezoekers of media aandacht, maar zijn erg duur en blijken op de lange termijn niet significant bij te dragen aan het imago van een stad. ‘Consumenten veranderen hun mening over steden niet gemakkelijk. Het kost veel meer dan een logo of slogan om dit te bereiken.’

Daar zijn we het op deze weblog natuurlijk mee eens. Met ‘communicatie’ , ‘promotie’ en ‘branding’ verander je je stad niet, je zorgt er hoogstens voor dat er anders naar het bestaande aanbod wordt gekeken. Citymarketing gaat verder dan ‘branding’ en moet ook aandacht hebben voor welk aanbod je creëert voor de doelgroepen van de stad. Het concrete aanbod is net als communicatie onderdeel van de marketing mix. Een andere les die we elders op de weblog aangeven is dat gebouwen en evenementen de sterkste korte termijn beïnvloeders zijn van het imago van de stad, meer dan een slogan.

Heel recent is een Nederlands onderzoek uitgevoerd door Trendbox in samenwerking met ING Real Estate en Berenschot: City Brand Value. Het haakt aan bij de bekende Atlas voor Gemeenten en koppelt de gegevens over imago van 27 steden aan het feitelijke aanbod. Er is gescoord op de aantrekkelijkheid voor wonen, winkelen, werken en vrije tijd.

Citymarketing slogans: de bumperkreet als lokkertje

Dag citymarketing merkator?

Rij een rondje door Nederland en je komt ze bij elke gemeentegrens tegen:de wervende borden die je welkom heten in stad zus of dorp zo.Maar steeds meer plaatsen nemen ook daar al geen genoegen meer mee.’De glimlach van Overijssel’ of ‘Dynamische gemeente in het groen’, daarmee imponeer je pas je bezoekers. Eigenlijk klinkt zo’n slogan meestal flink knullig. Maar voor de gemeentes is citymarketing (zoals deze borstklopperij met een al even opgepoetste term heet) een bloedserieuze aangelegenheid. Welke stad wil er nou niet concurreren met metropolen als Amsterdam(‘I AMsterdam’) of, beter nog, Barcelona? “Citymarketing slogans: de bumperkreet als lokkertje” verder lezen

Wereldstations NS

Berlijn wereldstation NS locatiemarketing

Amor Forte, pal naast het station van Amersfoort, is het eerste woningbouwproject dat NS oplevert, 32 woningen zijn klaar, 85 volgen er nog. De huizen, aanschafkosten vanaf 265.000 euro, vonden gretig aftrek, alle 117 zijn op voorhand al verkocht. Op vier andere locaties bouwt NS eveneens woningen.

NS bouwt ook kantoren bij stations, op zeven locaties verrijzen momenteel bedrijfspanden. Maar het blijft niet bij woningen en kantoren, zegt Boumeester. ‘Wij bouwen graag gemengd en verdicht.’ Zo heeft NS plannen voor de bouw van scholen, met name ROC’s, nabij stations. In Nijmegen wordt op 8 juli de eerste ‘NS-ROC’ geopend, elders bestaan inmiddels bouwplannen. ‘Wij willen toe naar wat we wereldstations noemen, een integratie van wonen, werken, onderwijs, winkelen en vrijetijdsbesteding’, zegt Boumeester. Alles is mogelijk in de buurt van een station, ook een theater of een zwembad. Leiden wordt dit jaar voor NS een proefstation voor het uitproberen van het ‘wereldconcept’.

Bij de bouwplannen gaat het NS niet per se om het lokken van treinreizigers. Bewoners van de appartementen in Amersfoort krijgen ook een privéparkeerplaats en kunnen de trein mijden. Het zijn de vastgoedontwikkeling en de stationswinkels waar NS het meeste geld aan verdient. ‘Maar het één gaat niet zonder het ander’, zegt een woordvoerder van NS, ‘het grootste deel van de omzet op de stations komt op naam van treinreizigers.’

Het ideaalbeeld van NS Poort is de consument die op stations al zijn behoeftes kan bevredigen. De volgende stap is de nonfood-sector, zegt Pamela Boumeester. Het nieuwe centraal station in Berlijn is haar grote voorbeeld. Zoiets wil NS ook: grandeur, een architectonisch aantrekkelijk station en daar veel geld mee verdienen. Berlijn heeft sinds mei 2006 het grootste en duurste treinstation ter wereld.

Bron: NRC , Hauptbahnhof Berlin

Proef, voel, ruik, hoor en zie Meerhoven

Meerhoven informatiecentrum Meerhovendag

Elke ontwikkelaar van woningen organiseert zijn eigen start verkoop, al dan niet met hulp van ingeschakelde makelaars. Bij veel van de grote bouwlocaties worden er ook gezamenlijke ‘woondagen’, ‘woonmanifestaties’ of ‘woonbeurzen’ gehouden. Gemeente, projectontwikkelaars en woningcorporaties brengen dan hun totale geplande woningaanbod onder de aandacht en tonen ook andere sterke kanten van de locatie, zoals voorzieningen, winkels, sport en cultuur. Deze dagen hebben altijd veel belangstelling van potentiële kopers en huurders, maar het is lastig om er echt een dynamisch gebeuren van te maken. De traditionele ballonnen en springkastelen zijn in te kopen, maar hoe kun je nou goed contact met de reeds actieve inwoners en hun activiteiten organiseren en zorgen voor een levendige indruk?

Meerhoven is de grote vinexbouwlocatie van Eindhoven. Inmiddels wordt er al voor de vijfde keer een ‘Meerhovendag georganiseerd. Vorig jaar was er een geschat aantal van 20.000 bezoekers. De organiserende partijen tonen hun woningaanbod in en naast het informatiecentrum, het oude luchthavengebouw van Welschap. Er is een traditie met een goede Luikse Markt ontstaan waardoor de dag erg goed bezocht wordt.

Zie www.meerhoven.net

Utrecht Evenementenstad van het jaar

stadhuis utrecht evenement

   
Utrecht is evenementenstad van het jaar 2007. Dit werd gisteravond bekend tijdens de uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen in het stadhuis van Rotterdam. Utrecht scoorde als beste evenementenstad vòòr Rotterdam en Eindhoven. De professionele en vernieuwende aanpak van het Utrechtse evenementenbeleid zorgden ervoor dat Utrecht op de eerste plaats eindigde.De Nationale Evenementenprijzen worden sinds 2001 uitgereikt aan evenementen en festivals in diverse categorieën. De prijzen zijn bedoeld om kwaliteit, innovatie en professionaliteit te stimuleren. De jurering van de prijzen wordt gedaan door deskundigen uit het evenementenvak.Professioneel en innovatief
De verkiezing van Evenementenstad van het jaar is een prijs waarin de evenementensector zijn waardering uitspreekt voor steden die een goed gastheer zijn voor evenementen. Twee maal achtereen was Rotterdam winnaar van de titel. Dit jaar moest Rotterdam de titel overdragen aan Utrecht, die vorig jaar al tweede was en het jaar ervoor vierde werd. Utrecht heeft volgens de jury in het afgelopen jaar stappen gemaakt in professioneel beleid en innovatie van evenementen. Genoemd werd dat Utrecht veel vernieuwende en nieuwe evenementen op haar evenementenkalender heeft staan, zoals de Vrede van Utrecht, het Festival de Beschaving en de Culturele Zondagen.Grote en kleine evenementen
De Utrechtse evenementenkalender is zeer uitgebreid met een gevarieerd aanbod: van sportieve, culturele tot en met maatschappelijke evenementen. Veel evenementen zijn klein begonnen en door

Spannende Bedrijventerreinen!

bedrijventerrein Amstel

Onder spanning ontstaan de mooiste dingen. Daarom is het zaak dat we spannende bedrijventerreinen maken. Waar mensen centraal staan. Mensen die samenwerken in �economic communities�. Mensen die innoveren en zo onze bedrijventerreinen verder brengen.

Daarover gaat het Bedrijventerreincongres 2007 dat Oost NV en het Tijdschrift Bedrijventerrein op 11 oktober 2007 organiseren (in samenwerking met BOM en Liof).

Call for ideas
De organisatie van het Bedrijventerreincongres 2007 is op zoek naar nieuwe, verrassende en verfrissende idee�n die kunnen worden gepresenteerd tijdens het congres of in de bijbehorende kennisbundel.

Voorwaarden
Idee�n moeten passen bij het thema van het congres: �Spannende bedrijventerreinen�. Idee�n mogen niet eerder zijn gepresenteerd tijdens een congres of in een publicatie. Het hoofddoel van de presentatie tijdens het congres of in de kennisbundel moet zijn het uitwisselen van kennis en niet het positief onder de aandacht brengen van de afzender.

Zo dient u uw idee in
Beschrijf uw �idee� in ongeveer 300 woorden en mail dit voor 15 juni naar redactie@bedrijventerrein.biz. Vermeld daarbij svp duidelijk naam- en adresgegevens van de inzender. Als het idee namens een organisatie wordt ingezonden dient ook te zijn vermeld wie de contactpersoon is bij die organisatie en wat zijn of haar functie daar is

Bron: www.bedrijventerrein.biz