Vinix, Vinex, Vinext

Op 10 december a.s. vindt in de Haarlemmermeer het grote Vinexsymposium plaats onder de titel: Vinix, Vinex, Vinext. Tussen 12.00 en 18.00 uur wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst teruggeblikt op 15 jaar vinexbeleid. En vooruitgekeken. Het “verleden”-panel bestaat uit betrokkenen destijds, het “toekomst”-panel uit betrokkenen nu en later. Het debat staat onder leiding van Frenk van der Linden.

De gemeente Haarlemmermeer nodigt alle professionals uit die meewerkten aan de ontwikkeling van de wijken voor het symposium Vinix, Vinex, Vinext op donderdag 10 december 2009.

Het verleden-panel bestaat uit o.a. Friso de Zeeuw (destijds gedeputeerde Noord-Holland), architecten en landschapsarchitecten destijds betrokken, zoals: Moshé Zwarts en Annemiek Diekman. ook schuift oud minister Hans Alders aan de paneltafel aan.

Voor het toekomstpanel schuiven aan: Ton Venhoeven (rijksadviseur Mobiliteit), Mariet Schoenmakers (AM Wonen), Henk Mulder (directeur Stedenbouw Almere), een wethouder van de gemeente Haarlemmermeer, Mulleners & Mulleners Architecten en architect Marlies Rohmer. Ook schuift wethouder Michel Bezuien van de gemeente Haarlemmermeer aan.Er is de kredietcrisis, waardoor de verhoudingen tussen markt en overheid (weer) schuiven, er is het fenomeen gebiedsontwikkeling dat proces en ontwerp op een veel integralere manier wil aanpakken.

Binnen de grote hoeveelheid onderwerpen die denkbaar is inzake Vinex, zullen we in beide sessies met name ingaan op voorzieningen en openbare ruimte.

Voorlopig programma symposium

12.00 rondleiding langs Vinexwijken Getsewoud, Floriande en Stellinghof

13.30 opening tentoonstelling

14.00 opening symposium door wethouder Jeroen Nobel

14.10 Panel gesprek van Vinix naar Vinex

Intermezzo

15.15 paneldiscussie van Vinex naar Vinext

16.00 lessen voor de toekomst, Frenk van der Linden

16.20 Vincent Bijlo

16.35 afsluiting door wethouder Arthur van Dijk

16.40 borrel

Vinex magazine

15 jaar Vinexontwikkeling met het resultaat drie prachtige wijken verdient een boekwerk. Een bundel waar alles samenkomt; hoogtepunten, onderzoeken, fotoreportages, interviews en visies van architecten toen en nu. Alle symposiumbezoekers ontvangen een gratis exemplaar.

Op zaterdag 12 december organiseert gemeente Haarlemmermeer een publieksmanifestatie ter gelegenheid van de afsluiting van de Vinexopgave. De gemeente wil de bewoners, nieuwe pioniers in de polder, een warm welkom bieden. In iedere wijk organiseren we in samenwerking met bewonersvertegenwoordigers (dorpsraad en wijkraden), Pier K en Art Quake een groot feest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *