Enka Ede op de kaart

Enka Ede foto Henny Jansen BDUTijdens Open Monumentendag 2009 op aanstaande zaterdag 12 september wordt het ENKA-complex opnieuw ‘Op de Kaart’ gezet. De voormalige kunstzijdefabriek is voor Ede van grote betekenis geweest. Niet alleen economisch gezien maar ook op sociaal, medisch en cultureel niveau. Afgezien van de overgebleven geveldelen van het carré zijn de objecten op het terrein beschermd als rijksmonument. In de toekomst zullen ze onderdeel gaan worden van de wijk die ter plaatse ontwikkeld wordt. Speciaal voor Open Monumentendag is het ENKA terrein opengesteld.

Vanaf de dr. Hartogsweg in Ede kunt u via de aangegeven toegangsroute het fabrieksterrein op. U wordt welkom geheten in de vroegere directiehal in het Poortgebouw, waar u kennis kunt maken met de geschiedenis van 80 jaar ENKA in Ede. De ENKA reünievereniging biedt u de gelegenheid om te kijken en luisteren naar unieke filmbeelden en fotomateriaal. De fabriek komt daarmee weer tot leven. Namens AM en ASR Vastgoed Ontwikkeling worden ook de eerste nieuwbouwplannen en projecten voor het ENKA terrein getoond. Vanaf 12.00 uur beginnen vrijwilligers van de ENKA reünievereniging met rondleidingen over het terrein. De rondleidingen duren ca. drie kwartier en starten om 12.00 uur, om 14.00 uur en om 16.00 uur. Omdat het aantal plaatsen voor de rondleidingen beperkt is (totaal 225 plaatsen), dient u zich van te voren aan te melden voor de rondleidingen. Kaarten voor de rondleidingen zijn bij de volgende makelaars vanaf 17 augustus 2009 verkrijgbaar:

• Ditters Makelaars, Klinkenbergerweg 40, 6711 ML, Ede, website: www.ditters.nl

• Van de Bunt NVM Makelaars, Detmarlaan 2a, 6711 MP, Ede, website: www.vdbunt.nl

• Verhage Van Grootheest Makelaardij, Brouwerstraat 13a, 6711 AS, Ede, website: www.verhage.nl

Toegangskaarten kunnen alleen worden opgehaald bij bovenstaande makelaars (tijdens kantoortijden, zie hiervoor de websites). Telefonisch reserveren van kaarten is helaas niet mogelijk. Per persoon maximaal 4 kaarten. Een kaart is goed voor één persoon. Een rondleiding zonder kaart is niet mogelijk. Het aantal kaarten is beperkt, in verband met veiligheidsvoorschriften op het ENKA terrein. Het ENKA Informatie Centrum in het Poortgebouw (op het ENKA terrein) is wel voor iedereen toegankelijk, dus ook zonder kaart voor een rondleiding. Voor iedere bezoeker is er een speciaal voor deze dag samengestelde beschrijving met de geschiedenis van de ENKA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *