De Eeuw van de Stad

In september 2009 presenteert de VPRO twee weken over het leven in de stad. Gebouwen, pleinen, auto’s, fietsen, mensen, geld, armoede, orde, chaos. Een stad is een organisme, leeft vierentwintig uur per dag en verandert ieder uur. Op www.cityoneminutes.org tonen kunstenaars op eigentijdse wijze hoe ze een stad beleven. Het maken van een portret van een stad is zoeken naar karakteristieken die bij deze stad horen. Voor ieder uur van de dag maakt een kunstenaar een video van één minuut. Samen vormen de 24 visies een collectief kunstwerk over één stad.

Op de site kan men op verschillende manieren browsen door tijd en plaats: een etmaal het leven in Beijing volgen in vierentwintig filmpjes van één minuut, zien wat er in verschillende steden op de aardbol tussen vijf en zes uur ’s ochtends gebeurt of alle films tegelijkertijd in een mozaïek bekijken. Het is een site die, net als de meeste wereldsteden, groter wordt en verder uitdijt. De site zal nog verder uitgebreid worden met de mogelijkheid om films te beoordelen en je eigen ideale ‘droomstad’ te creëren uit één minuten materiaal. Ook worden dan audio één minuten toegevoegd.

Ook maakt het project City One Minutes deel uit van De Eeuw van de Stad, een project dat de VPRO in september presenteert: twee weken lang radio, gids en (digitale) televisie over het leven in de stad. Het DocBlog op http://weblogs.hollanddoc.nl/deeeuwvandestad/ is de opmaat tot dit project. In 2010 wordt een selectie van de beste City One Minutes tentoongesteld op de World Expo in Shanghai.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *