De beste gemeenten om te wonen

Welke gemeente biedt een optimale mix van groen, ruimte en fraaie huizen, van voorzieningen en een prettig sociaal klimaat? Waar is de lucht nog schoon? Elseviers jaarlijkse onderzoek naar ‘De beste gemeenten’ is drastisch verbeterd. Er wordt nu ook rekening gehouden met nabijheid van scholen, winkels, ziekenhuizen en werkgelegenheid buiten de eigen gemeente.

Laren in Noord-Holland, Naarden en Bloemendaal zijn de beste woongemeenten van Nederland, Zevenaar biedt met idyllische dorpjes binnen de grenzen het meeste woongenot tegen de laagste gemeentelijke lasten.

De Gelderse gemeente Westervoort draagt eindelijk de rode lantaarn over aan een opvolger: het Drentse Borger-Odoorn staat op de laatste plaats, gevolgd door het Groningse Pekela en poldergemeente Wieringen in Noord-Holland.

Flink opgeschud
Voor het eerst dit jaar heeft Elsevier de nabijheid van basisvoorzieningen, ongeacht de gemeentegrenzen in het oordeel betrokken. Daardoor is de ranglijst vergeleken met vorig jaar flink opgeschud, vooral randgemeenten en suburbs bij de grote steden komen er beter vanaf.

Logisch: want als aan het einde van de straat een school, ziekenhuis, winkelcentrum of grote werkgever is gevestigd, dan maakt het voor inwoners niet uit of dat nu net binnen of buiten de gemeentegrens ligt. Dan tellen alleen reistijd en afstand.

Opvallende nieuwkomers
Opvallende nieuwkomers in de top-10 zijn Woerden en De Bilt, allebei vlakbij Utrecht. Winnaar Laren heeft niet alleen zelf veel voorzieningen, maar is ook nog eens gunstig gelegen ten opzichte van andere goedbedeelde gemeenten in ’t Gooi.

Uit de ranglijst die weekblad Elsevier presenteert staan tal van verborgen juweeltjes, winnaars op een of meer van de 22 beoordelingspunten. Zo blijkt Boskoop een fraai voorbeeld van Hollands slootjesland, is de rustige Friese gemeente Leeuwarderadeel een tip voor senioren (want dichtbij de stad Leeuwarden), en mag het Gelderse Rozendaal zich op de borst kloppen vanwege het aangenaamste sociale klimaat.

En hoe kan het anders, Amsterdam wint het van alle steden als het puur gaat om de voorzieningen.

Bron: Elsevier

Eén gedachte over “De beste gemeenten om te wonen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *