Huis de Wiers wint monumentenprijs

Huis_de_Wiers_250x201_tcm8-164204Het 350 jaar oude Huis de Wiers, in het Nieuwegeinse Vreeswijk, is winnaar geworden in de categorie kleinschalige monumenten. Dit gebeurde tijdens de uitreiking van de “Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten” op 19 april 2007, in Den Bosch. Zij ontving een prijs van 10.000,– omdat Huis de Wiers na restauratie een nieuwe bestemming kreeg en hierdoor toegankelijker werd voor het publiek. Nu wordt er gewerkt, gewoond en zit er een restaurant in.

Huis de Wiers is rond 1654 gebouwd als buitenpost van Vreeswijk langs de Vaartsche Rijn, het huidige Nieuwegein. Van het oorspronkelijke gebouw waren het souterrain met kruisgewelven, de fundamenten, ommuring en stallen overgebleven. Die vormden bij de restauratie de basis voor een nieuw huis met de contouren van het oude gebouw.

De Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten in 2004 waardeert initiatieven waarbij monumenten een nieuwe kans krijgen en zo voor toekomstige generaties behouden blijven. Het gaat om Initiatieven die zorgen dat monumenten permanent voor een breed publiek toegankelijk zijn. De Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten is een tweejaarlijkse onderscheiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *