Beste gemeenten 2010

naardenNaarden blijft beste gemeente. Amsterdam is de beste plek voor jongeren. Bloemendaal is de mooiste gemeente en Westland de lelijkste. Inwoners van Veldhoven krijgen de meeste waar voor hun geld. Dat blijkt uit het jaarlijkse Elsevier-onderzoek naar de beste gemeenten.
De gemeente Naarden wint opnieuw vanwege de fraaie historische kern, veel natuurschoon (het Naardermeer) en goede zorg- en onderwijsvoorzieningen. Door de centrale ligging in het Gooi kunnen inwoners voor allerlei andere voorzieningen terecht vlak buiten de eigen grenzen.

Dat blijkt uit ‘De beste gemeenten’, het jaarlijkse onderzoek van het weekblad Elsevier. Alle 430 Nederlandse gemeenten worden daarin beoordeeld op de kwaliteit van de woonomgeving, zorg en onderwijs, sociaal-economisch klimaat, veiligheid, voorzieningen en de gemeentelijke dienstverlening.

Doelgroepen
Naast een algemene ranglijst presenteert Elsevier dit jaar ranglijsten voor doelgroepen die hun eigen leefstijl en bijbehorende behoeften hebben: jongeren, senioren, gezinnen en tweeverdieners zonder kinderen ofwel dinky’s, een afkorting van double income no kids (yet).

 

Naarden blijkt ook de beste plek voor senioren, gezinnen en dinky’s te zijn. Bussum en Blaricum staan op de tweede en derde plaats in de top 25 voor gezinnen. Blaricum en Soest staan op plaats twee en drie in de ranglijst voor senioren. Dinky’s zijn na Naarden het beste op hun plek in Amsterdam en Utrecht: dynamische gemeenten met veel horeca, arbeidsplaatsen en culturele activiteiten.

De beste plek voor jongeren is Amsterdam. De hoofdstad heeft alles wat voor jongeren belangrijk is: ROC’s, hogescholen, twee universiteiten en horeca. Maar ook de nodige economische activiteit en goede bereikbaarheid via het spoor. Het zijn vooral studentensteden die veel te bieden hebben aan jongeren. Na Amsterdam zijn achtereenvolgens Groningen, Utrecht en Eindhoven het meest aantrekkelijk voor jongeren.

Westland onaantrekkelijk

Bloemendaal is de meest aantrekkelijke gemeente van Nederland. Het minst aantrekkelijk is Westland.

Het onderzoek bevat dit jaar een geheel nieuwe maat voor de uitverkiezing van ‘de mooiste gemeente’. Deze cijfers zijn gebaseerd op objectieve tellingen van onder meer bos, heide of heuvellandschap, maar ook is gekeken naar bijvoorbeeld horizonvervuiling. Belangrijk is dat de basis van de beoordeling is wat inwoners zélf mooi en lelijk vinden.

De gemeente Veldhoven in Noord-Brabant biedt het meeste woongenot tegen de laagste woonlasten. De gemeenten Wieringermeer (Noord-Holland) en Bergambacht (Zuid-Holland) vragen inwoners de hoogste woonlasten tegen het minste genot. Dat blijkt uit Elseviers Profijtindex gebaseerd op de plaats in de eindrangschikking en de woonlasten voor een gemiddeld huishouden.

Bron: Elsevier van 26 juni 2010

Eén gedachte over “Beste gemeenten 2010”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *