De Tour de France start in 2010 in Rotterdam

Ronald Giphart voor de TourMet het wegvallen van Düsseldorf als kandidaat voor de start van de Tour de France in 2010 was de laatste strijd losgebarsten, en die speelde zich in Nederland af. Utrecht presenteerde zich als eerste Nederlandse kandidaatstad met een bidbook en wist de steun van de KNWU en het kabinet te verwerven en de belangstelling van de ASO die de Tour organiseert. In een later stadium voegde Rotterdam zich in de strijd.

Uit een oogpunt van Citymarketing was de strijd zeer interessant. Het gaat om het profileren van de stad met de sport, met grote evenementen en met cultuur. Beide steden betrekken hun bewoners, bedrijven en culturele veld in de strijd. In Utrecht is het initiatief echter afkomstig van bewoners: Wielerjournalist Jeroen Wielaert en de Stichting Tour sous le Dom zijn gestart, waarna de stad Utrecht het initiatief heeft overgenomen en goede ambassadeurs heeft aangetrokken als Jan Janssen, de Tour winnaar en (zie hiernaast) de schrijver Ronald Giphart.

Rotterdam heeft uiteindelijk de strijd gewonnen. De Tour de France zal in 2010 vanuit Rotterdam vertrekken en via Zeeland naar Frankrijk leiden.
tour de france citymarketing rotterdam dick de jong

Voor het bidbook van Utrecht klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *