Innovatieplatform: 50 bedrijven naar Nederland

Het Innovatieplatform (IP) en het kabinet willen dat Nederland tot de internationale top 5 gaat behoren op het gebied van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie. Nederland is altijd een aantrekkelijk land geweest voor buitenlandse investeerders door zijn open economie, goed opgeleide bevolking met veel talenkennis en door een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Echter, de concurrentie van andere landen in Europa (Zwitserland, Verenigd Koninkrijk, België, Ierland) is sterk toegenomen in de afgelopen jaren.

Azië in opkomst
Er zijn in de komende jaren veel bedrijven, vooral uit Azië (vooral uit China, India, Korea, Taiwan) die zullen globaliseren. Daarnaast moeten we ook de kansen blijven benutten die er liggen binnen meer ‘traditionele’ investeringslanden: VS, Japan en binnen de Europese Unie. Zo zullen er in de komende jaren zeker 450 Aziatische bedrijven een Europese vestiging starten, bedrijven die gemiddeld een omzet van ca. € 1 miljard hebben.

50 Bedrijven naar Nederland
Het Innovatieplatform ziet als uitdagende maar haalbare doelstelling om in de komende 3-5 jaar 50 significante internationale bedrijven te overtuigen zich in Nederland te vestigen. Daarbij is het ook belangrijk om het vestigingsklimaat voor nieuwe en al in Nederland gevestigde bedrijven te verbeteren. Dit voorstel zal kunnen leiden tot enkele duizenden nieuwe arbeidsplaatsen en een verhoging van het Bruto Binnenlands Product met 0,5% (= 3 miljard euro).

Aan de slag
Het IP komt met een viertal aanbevelingen, mede op basis van de inbreng en advies van meer dan 100 experts en CEO’s die in de afgelopen maanden geconsulteerd zijn:

1.
Focus op een beperkt aantal sectoren en functies en geografische markten en communiceer één verhaal over de sterkten van Nederland.

2.
Verbeter de (perceptie van het) Nederlandse vestigings- en leefklimaat om bedrijven en talent aan te trekken en te behouden, door:

3.
Een gedegen en proactieve aanpak te ontwikkelen voor het aantrekken van buitenlandse bedrijven, gebaseerd op diepgaande kennis van de wensen van deze bedrijven en het aanbod van geschikte locaties in Nederland;

4.
Binnen het Netherlands Foreign Investment Agency een nieuwe eenheid te formeren die de proactieve aanpak gaat uitvoeren.

Het kabinet heeft besloten voor drie jaar € 2,5 mln per jaar uit te trekken om de voorgestelde nieuwe aanpak te volgen en te beginnen met een pilot op twee sleutelgebieden: Flowers and Food en Chemie, om daarmee 15 kennisintensieve bedrijven en buitenlandse R&D-investeringen in deze sectoren aan te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *