Grand Départ Tour de France in Utrecht 2015


Utrecht is de startplaats voor de Tour de France in 2015. Vandaag, 28 november, zijn het programma en de routes van de Grand Départ bekendgemaakt. Het is de 6de keer dat de Tour in Nederland start: na Amsterdam, Scheveningen, Leiden, Den Bosch en Rotterdam is de Domstad aan de beurt. Zowel start als finish van de openingsrit liggen midden in Utrecht in de nabijheid van het Jaarbeurscomplex. De start van de tweede etappe is eveneens in Utrecht. Prudhomme roemde in zijn toespraak de toewijding waarmee Utrecht is blijven strijden om de Tour naar de stad te krijgen. En: In Utrecht zijn meer fietsen dan inwoners. Klik op Tourdefranceutrecht voor meer informatie over de Grand Départ en lees hier verder over citymarketing  Utrecht en hoe de Tour de France werd opgenomen in de stad Utrecht..

Een particulier initiatief van Jeroen Wielaert en de stichting ‘Tour sous le Dom’ is opgenomen door de partners in stadspromotie Utrecht. De Tour de France is natuurlijk niet typisch Utrecht, maar past wel heel goed bij het historische karakter van de stad Utrecht, de fraaie afwisselende fietsomgeving op de Utrechtse Heuvelrug en de fietshistorie en fietsverenigingen in Utrecht en Midden Nederland. De Tour is bij uitstek een evenement dat een stad letterlijk en figuurlijk in beeld brengt, en lijkt dus zeer geschikt voor citymarketing en stadspromotie. Het staat ook garant voor een week van feest in de stad waarbij de Utrechtse kracht op het gebied van kennis en cultuur kan worden getoond. Ecorys verrichtte een onderzoek waarvan de uitkomst is dat er 13 tot 22 miljoen te verdienen is aan de komst van een Tourstart. Jan Janssen, de Tourwinnaar van 1968, werd de ambassadeur van Utrecht en deed vele deuren opengaan. De professionaliteit van de gemeente en haar partners droeg zorg voor een visueel zeer aantrekkelijke route die ook veiligheidstechnisch aan alle eisen voldeed. Het bidbook dat al in 2004 is gepresenteerd was de basis voor de verbinding tussen de sterke punten van stad en regio Utrecht en een aantrekkelijke route voor een Proloog rond de Dom en een Grand Départ. De ASO beslist over de startplaats van de Tour, en die let niet alleen op de aantrekkelijkheid en veiligheid van de route, maar zeker ook of de organiserende stad past bij het karakter van de Tour. Dus liefst een wat historische setting met mooie plaatjes. En ook van belang is dat het initiatief wordt gesteund door de bevolking. Dat zit inmiddels wel goed, de gemeenteraad ondersteunde de begroting van 10 miljoen, en er is een ‘businesspeloton’ van bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *