Flagship projects: iconen voor hun omgeving

Een project kan een Flagship project zijn wanneer het een functie moet hebben voor een locatie, gebied of stad. Een heel bekend Flagship project is het Guggenheim museum in Bilbao dat door architectuur en inhoud veel aandacht vestigt op de voorheen minder bekende Spaanse stad. Het museum functioneert inmiddels als een icoon voor de stad.

Hiernaast is de in 2003 geopende Disney Music Hall van Los Angeles afgebeeld. Dit is net als het Guggenheim museum Bilbao ook een ontwerp van architect Frank Gehry. De Music Hall moet een belangrijke bijdrage leveren aan de aantrekkingskracht van downtown LA.

tschumi acropolisEen heel mooi project en icoon is ook het door Bernard Tschumi ontworpen Acropolis Museum in Athene.

In Nederland kennen we ook flagship projecten. De Erasmus brug in Rottterdam en de Prins Claus brug in Utrecht fungeren door het opvallende ontwerp van Bram van Berkel als icoon voor hun omgeving. De Erasmus brug heeft die functie voor Rotterdam, terwijl de Prins Claus brug meer die functie heeft voor het hoogstaande kantorenpark Papendorp in Utrecht. Utrecht en Leidsche Rijn zijn druk bezig met de Belle van Zuylen, een nieuw flagship project dat Utrecht en Leidsche Rijn op de kaart zet. Een idee voor een toren van 262 meter hoog in Leidsche Rijn centrum Noord. En zoals bij elk flagship project zijn er voor en tegenstanders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *