Domplein 2013

castellummuur domplein UtrechtHet Utrechtse Domplein als de oorsprong van de ontwikkeling in Nederland.

Onder het Domplein ligt tweeduizend jaar geschiedenis verborgen. Op de resten van het Romeinse Castellum Trajectum bouwde Willibrord de Heilige Kruiskapel. Het keizerlijk paleis Lofen, de romaanse en later de gotische Dom verbeelden belangrijke episoden uit de Nederlandse geschiedenis. Initiatief Domplein wil deze verborgen schatten zichtbaar, aanraakbaar en beleefbaar maken voor een breed publiek en het Domplein transformeren tot een aangename verblijfsplek.

De organisatie is onstaan uit particulier initiatief van Theo van Wijk, architect, in samenwerking met Frans Kipp, bouwhistoricus van gemeente Utrecht. Samenwerkende partijen zijn nu de gemeente Utrecht en partijen als de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschappen en Monumenten (RACM) en een club van Utrechtse bedrijven als SHV en de Rabobank.
Inmiddels zijn de eerste resultaten zichtbaar op het plein zoals het megadoek aan de Domkerk, met het interieur van het in 1674 ingestorte schip van de Domkerk, en de markering van de grens van het Romeins Castellum in de Servetstraat en de Domstraat. In 2013 is het Domplein het middelpunt van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. Tot die tijd wordt de schatkamer jaarlijks verder geopend. 7 lagen geschiedenis worden in 7 jaar toegankelijk gemaakt.

Zie de website van Initiatief Domplein
Zie voor een verhaal over het Castellum ook de Collectie Erfgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *