Airport City Schiphol

Schiphol Airport and CityDe luchthaven Schiphol moet zich de komende jaren ontwikkelen tot een echte Airport City. Die gebiedsontwikkeling is van groot belang voor de Nederlandse economie en kan het beste tot stand komen wanneer Schiphol een overheidsbedrijf blijft.

Dat stellen de onderzoekers Hans van der Cammen en Steef Buijs in een advies aan de commissie Vriesman. Deze commissie is door de ministers Eurlings (verkeer) en Cramer (ruimtelijke ordening) ingesteld om te kijken naar de gebiedsontwikkeling rond de luchthaven. Directe aanleiding vormt de juridische strijd met de familie Poot, die met hun bedrijf Chipshol ook bedrijvenenterreinen proberen te ontwikkelen en daarbij volgens eigen zeggen door de luchthaven worden dwarsgezeten.

Donderdag komt de commissie Vriesman met het eigen rapport naar buiten, wat deels gebaseerd is op dat van Van der Cammen en Buijs. De onderzoekers benadrukken dat gebiedsontwikkeling alleen lukt wanneer overheden en marktpartijen samenwerken en met een samenhangend plan komen voor een groot gebied. ,,In het gebied rond Schiphol is eigenlijk geen sprake van goed lopende gebiedsontwikkeling. Er is weinig samenhang tussen verschillende projecten. De samenwerking in de regio is niet optimaal”, concluderen de onderzoekers. Zij wijten de problemen aan de onduidelijkheid over rollen van de overheid en Schiphol.

Een heldere aanpak van het gebied is des te belangrijker omdat de luchthaven steeds minder kan groeien. In de ontwikkeling van de luchthaven is de Airport en omgeving een bestemming op zich geworden die vraagt om een gebundelde gebiedsaanpak.

Bron: Haarlems Dagblad,

Airport and City-Airport Corridors: drivers of economic development

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *