Harderwijk benut Internationale Hanzedagen

harderwijk Om Harderwijk te promoten in Europa en met name bij de overige Hanzesteden, gaan burgemeester John Berends en wethouder Rob Daamen naar de Internationale Hanzedagen in 2008 en 2009. Dat heeft de burgemeester bekendgemaakt. De editie van 2008 vindt plaats tussen 5 en 8 juni 2008 in het Duitse Salzwedel, niet ver van Hamburg.

Editie 2009 vindt plaats in het Russische Novgorod van 17 tot 22 juni. Geen snoepreisje, maar een belangrijke kans om werk te maken van stadspromotie en ook om het cultuur-historische karakter van Harderwijk uit te drukken, vindt Berends. De Hanze was in de Middeleeuwen een verbond van welvarende en machtige handelssteden in Noordwest-Europa. Liefst 120 steden uit vijftien landen behoorden tot het verbond dat stand hield van 1260 tot 1669.

Harderwijk heeft zich in mei 2007 weer bij het moderne verbond aangesloten om het rijke verleden ook in de toekomst uit te drukken. Harderwijk was van 1231 tot 1628 lid van het Verbond van Hanzesteden, maar bedankte, onder meer vanwege een schuld van toen twaalfhonderd daalders. Aangezien Daamen en Berends de reis naar het Duitse Salzwedel niet zoals vroeger per zeilboot maken, krijgen ze ieder 625 euro mee voor reis en verblijfskosten.

Hun missie: Middels een stand op de Hanzemarkt Harderwijk en omgeving profileren en het verbreden van de internationale contacten. De gemeenteraad heeft in 2007 en in 2008 14.000 euro beschikbaar gesteld voor de Hanze. Het budget voor 2007 is gebruikt om een stand te maken. Die stand kan trouwens ook bij andere evenementen worden gebruikt om Harderwijk te promoten.

Het is dus geen weg gegooid geld. Voor het bezoek aan Novgorod wordt per gemeente een bijdrage van 2000 euro gevraagd exclusief de reiskosten van minimaal 1115 euro per persoon. Het college van burgemeester en wethouders overlegt met lokale ondernemers of ze mee willen naar Duitsland. Hoe dat betaald moet worden, staat nog niet vast.

�We komen er wel uit�, aldus Berends. In ieder geval gaat een bestuurlijke delegatie van de gemeente Elburg mee. Is dit niet een bestuurlijk snoepreisje, leuk voor een selecte groep wat zich buiten de bevolking van Harderwijk afspeelt? Wat levert het met andere woorden op? ‘Je kunt moeilijk de bussen met toeristen gaan tellen om zo vast te stellen wat het oplevert’, zegt Berends.

Maar hij gelooft wel degelijk in het nut van de missie al zal die nooit meetbaar zijn. Samen met het visserijverleden van Harderwijk, de universitaire geschiedenis, Linnaeus zijn het kansen die het rijke gouden verleden van Harderwijk onderstrepen.

Het is ook een kwestie van het cultuur historische imago verder uitbouwen. ‘Harderwijk heeft zich wel een geprobeerd te afficheren met de term ‘De badplaats van Gelderland’, maar die slogan is weggehoond door de gemeenteraad.’

Bron: De Stentor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *