ARC 1950: Feelgood concept voor wintersportdorp

Arc 1950 placemarketing placemaking
Arc 1950, een in december 2007 geopend wintersportdorp in de Savoie. Een lieflijk dorpje, met meer sfeer dan de meeste andere Franse skistations.

Maar Arc 1950 is dan ook volledig uitgedacht aan een tekentafel, van de appartementengebouwen en de indeling van de skihokken tot het winkelaanbod en de kleur van de gevels. Bedenker is de Canadese projectontwikkelaar Intrawest, die eerder het Canadese wintersportoord Whistler ontwierp en nu ook plannen uitwerkt in de skidorpen Flaine en Verbier.

Na vijf jaar bouwen is een Disney-achtig dorp ontstaan, gebouwd naar voorbeeld van het oude centrum van de regionale hoofdstad Annecy. Gevels in pastelkleuren, oude stenen, een dorpsplein met waterpomp. Achter de fa�ade van het kerktorentje zit echter geen kerk, maar een appartementencomplex, en achter elke ‘authentieke’ gevel huist een ondernemer die zorgvuldig is geselecteerd.

,,Van elk soort winkel of restaurant willen we er maar één,” vertelt Jean-Marc Silva, de directeur van het dorp. ,,Dan gaan ondernemers samenwerken in plaats van concurreren.”

Er is dus maar één skiverhuurder, één supermarkt, één wafelbakker, één Aziatisch restaurant, één pub, etc. Doordat aan de panden de komende vijftien jaar geen andere bestemming mag worden gegeven, zal aan Arc 1950 vijftien jaar helemaal niets veranderen.

Het dorp ligt op de piste en is autovrij; alle auto’s worden aan het begin van het dorp een gigantische garage binnengeleid.

Ook de particuliere en commerciële eigenaren van de appartementencomplexen (Radisson SAS en HMC) moeten zich houden aan bepalingen die het sprookje in stand houden. De appartementen zijn luxe, het serviceniveau hoog en – ook hier weer – de aankleding oud-Savoieaards: veel hout, ruwe tegels in de badkamer, tafelkleedjes met edelweiss erop en schilderijen met ouderwetse wintertaferelen boven de bank. Zelfs de liftdeuren in de gangen zijn door de schilder voorzien van een houtlook.

Klik hier voor een link naar Arc 1950

arc 1950 logo locatiemarketing

Bron: AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *