Iconen en Symbolen

OMD_ALG_Vlag-met-logo_800px-800x564Open Monumentendag 2016, in het weekend van 10 en 11 september, staat in het teken van iconen en symbolen. Daarmee wordt bij deze 30ste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis, die zichzelf overstijgt. In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen.

Met het thema Iconen en symbolen sluit de Open Monumentendag ook aan bij het Jheronimus Bosch-Jaar 2016. Jeroen Bosch, die leefde van circa 1450 tot 1516, kan met recht de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland genoemd worden. Geboren als Jheronimus van Aken bracht de schilder zijn hele leven door in ’s-Hertogenbosch. Hij voelde zich zo verbonden met zijn stad dat hij vanaf circa 1488 zijn schilderijen begon te signeren met ‘Jheronimus Bosch’. Al meer dan vijfhonderd jaar weet Jheronimus Bosch bewonderaars wereldwijd te boeien met zijn eigenzinnige symboliek en zijn verbeeldingskracht. Daarmee is ’s-Hertogenbosch, de stad van Jheronimus Bosch, een uiterst passende plek om in september 2016 de aftrap te geven van de 30ste Open Monumentendag.

Circa 300 gemeenten zullen komend  jaar weer meedoen aan de Open Monumentendag. Gemeentelijke comités maken hun eigen programma op de zaterdag, de zondag of het hele weekend. Opengestelde monumenten en activiteiten staan rond 1 juli 2016 op www.openmonumentendag.nl. In aanloop naar de Open Monumentendag kunnen monumentenliefhebbers het Open Monument van de Maand bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *