Citymarketing en de merkwaarde van steden

lissabon citymarketing brandaris city brandingSimon Anholt publiceerde al enige keren zijn City Brands Index, dit onderzoek geeft inzicht in de merkwaarde van grote internationale steden. Hij onderzocht in samenwerking met GMI (Global Market Insite, Inc.), leverancier van wereldwijde market intelligence oplossingen, onder 15.255 consumenten in twintig landen hun perceptie over zestig steden wereldwijd.
Beoordeeld zijn de internationale aanwezigheid, de uitstraling, de gemakken, de mensen, het leven en het potentieel van de steden. Amsterdam wordt als elfde gewaardeerd en wordt algemeen gezien als een stad die niet duur is om te bezoeken en komt op de zesde plaats als het gaat om het vinden van een betaalbaar verblijf.

Simon Anholt: ‘Zoals de meeste steden heeft Amsterdam een stabiel imago. De beste manier om het imago te verbeteren is niet door er over te praten maar door daadwerkelijk verandering in gedrag te laten zien op specifieke punten. City branding campagnes zoals ‘I Amsterdam’ dragen over het algemeen niet veel bij aan het verbeteren van het imago van een stad. ‘Het is belangrijk om onderscheidend te zijn, bijvoorbeeld door middel van radicaal nieuw beleid, voorname inwoners, een groot sportevenement, een uniek gebouw, of een bezienswaardigheid. City branding campagnes, zoals ‘I Amsterdam’, realiseren op de korte termijn misschien een toename in bezoekers of media aandacht, maar zijn erg duur en blijken op de lange termijn niet significant bij te dragen aan het imago van een stad. ‘Consumenten veranderen hun mening over steden niet gemakkelijk. Het kost veel meer dan een logo of slogan om dit te bereiken.’

Daar zijn we het op deze weblog natuurlijk mee eens. Met ‘communicatie’ , ‘promotie’ en ‘branding’ verander je je stad niet, je zorgt er hoogstens voor dat er anders naar het bestaande aanbod wordt gekeken. Citymarketing gaat verder dan ‘branding’ en moet ook aandacht hebben voor welk aanbod je creëert voor de doelgroepen van de stad. Het concrete aanbod is net als communicatie onderdeel van de marketing mix. Een andere les die we elders op de weblog aangeven is dat gebouwen en evenementen de sterkste korte termijn beïnvloeders zijn van het imago van de stad, meer dan een slogan.

Heel recent is een Nederlands onderzoek uitgevoerd door Trendbox in samenwerking met ING Real Estate en Berenschot: City Brand Value. Het haakt aan bij de bekende Atlas voor Gemeenten en koppelt de gegevens over imago van 27 steden aan het feitelijke aanbod. Er is gescoord op de aantrekkelijkheid voor wonen, winkelen, werken en vrije tijd.

Eén gedachte over “Citymarketing en de merkwaarde van steden”

  1. Wat betreft het mooie en grootschalige CityBrandValue.com intiatief van ING en Berenschot zou ik graag toevoeren dat er niet rekening mee gehouden is dat er meer mensen van de grotere steden vandaan komen. Dit houdt in dat de hoge score van grote steden overgewaardeerd is.

    Dit komt omdat mensen die in een bepaalde stad wonen (of van een bepaalde stad vandaan komen) een tendens hebben om zo’n stad relatief hoger te waarderen. Dit komt door een combinatie van de uitgebreidere kennis van de stad en de menselijke neiging om de eigen keuze te verdedigen.

    Zoals altijd moet men genuanceerd naar dat soort benchmarkings kijken – en verder is het natuurlijk altijd leuk om ‘ranking’-lijsten te bouwen en presenteren.

    Martin Boisen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *