Citymarketing niet meer weg te denken

I Amsterdam citymarketing brandaris

Steeds meer Nederlandse steden doen aan citymarketing. Ze bedenken een hip imago voor zichzelf, verzinnen een pakkende slogan en prijzen zich daarmee via marketingcampagnes aan. Zo hopen ze toeristen en bedrijven te trekken.

In Europa is citymarketing alleen in Engeland groter, zegt Ward Rennen, die in september promoveert met een onderzoek naar de manier waarop steden zich promoten. ,,Het is absoluut booming in Nederland.”
De grote steden doen er al enkele jaren aan. Zo trekt Den Haag dit jaar 8 miljoen euro uit om zich neer te zetten als ‘Internationale stad, stad van recht, vrede en veiligheid’.
Amsterdam en het bedrijfsleven in die gemeente betalen in 2007 gezamenlijk 2 miljoen euro om de hoofdstad te presenteren als een creatieve zakenstad. Het motto daarbij is ‘I AMsterdam’.
Nieuw is echter dat ook veel kleinere gemeenten aan citymarketing doen. Zo zijn plaatsen als Katwijk en Noordwijkerhout momenteel bezig met het ontwikkelen van een eigen campagne, vertelt Rennen. ,,Het begint omlaag te sijpelen.”

Vergrijzing
De redenen daarvoor zijn legio. Vluchten worden steeds goedkoper, waardoor toeristen niet meer vanzelfsprekend naar Nederland komen, maar de hele wereld over vliegen. Door de vergrijzing zijn er steeds meer rijke gepensioneerden. Stadsbesturen willen graag dat die in hun plaats geld komen uitgeven.
Verder zaten dienstverlenende bedrijven lange tijd in West-Europa, maar vestigen ze zich sinds de val van de Berlijnse Muur net zo gemakkelijk in het oosten van het continent. ,,Dat alles speelt al tien jaar, maar men wordt zich er pas de laatste vijf jaar bewust van”, aldus Rennen.

Imago
Hoe groter de concurrentie, hoe belangrijk het is om op te vallen. Een goed imago is daarbij essentieel. ,,Als mensen bijvoorbeeld een stedentrip plannen, verdiepen ze zich niet in veel verschillende steden. Ze beslissen op basis van vooroordelen”, legt Rennen uit. Wat dat betreft lijken steden op sportschoenen of chocoladerepen. ,,Als je lucht goed bakt, levert dat keiharde euro’s op.”
Een vlot imago en een goed klinkende leus zijn echter niet genoeg, vertelt Dick de Jong van citymarketingbureau Brandaris. ,,Het is meer dan alleen promotie. Je moet ook naar het product kijken.” Want sportschoenen kunnen wel hip zijn, maar moeten ook lekker zitten. Datzelfde geldt voor steden. ,,Plaatsen die goed aan citymarketing willen doen, moeten bijvoorbeeld ook het stadscentrum onder handen nemen.”

Eindhoven
Daarbij is het belangrijk dat de beeldvorming overeenkomt met wat een bestemming te bieden heeft. Zo is De Jong zeer te spreken over Eindhoven, dat zich presenteert als ‘Leading in technology’. De stad heeft niet alleen Philips, maar ook tal van andere technologische bedrijven. De Jong: ,,Het is een heel geloofwaardige boodschap, die je kunt bewijzen.”
Want als een imago niet is gebaseerd op de werkelijkheid, valt een stad binnen de kortste keren door de mand. Dan raken toeristen en bedrijven teleurgesteld en komen ze nooit meer terug. Zo presenteerde het Oostenrijkse Innsbruck zich een tijd als ‘Innsbruck Worldcity’. Rennen: ,,Het is een hele mooie stad, maar geen worldcity. Dat werkt op de lachspieren.”

Bron: De Stentor/ANP

Citymarketing: Er is meer in Groningen…

veendam parkstad borgerswold

Veendam gaat het imago van de gemeente opkrikken. Een glossy folder en de slogan ‘Er gaat iets boven Groningen… Veendam!’, moeten het zelfbewustzijn vergroten. “Wij zijn te bescheiden”, vindt burgemeester Ab Meijerman.

De gemeente profileert zich sinds jaar en dag als parkstad Veendam. “En natuurlijk blíjven we parkstad”, zegt Meijerman, “maar er zijn zoveel parksteden, dat wie via dat trefwoord Veendam op het internet wil bereiken, al snel op een dwaalspoor wordt gebracht.”Waar Veendam mee zit is dat er genoeg te beleven valt, maar dat dit onvoldoende of niet uniform wordt uitgedragen. Informatiepanelen aan de invalswegen, een glossy folder, betere bebording naar de bezienswaardigheden en de website veendam.nl worden de uithangborden voor bruisend Veendam.

De felrood glimmende folder ‘Er is meer in Groningen… Veendam!’, is de eerste concrete uiting van stadspromotie. “De folder heeft vier thema’s”, zegt voorlichtster Heidi Eissens, “werken, wonen, recreëren en een evenementenkalender. Doordat het een losbladig systeem is kan het eenvoudig worden geactualiseerd. Bij de folder horen kaartjes met teksten, die nieuwe inwoners als verhuisbericht naar vrienden en kennissen kunnen sturen.”

De stadspromotie is niet alleen bedoeld als reclame voor evenementen in Veendam. “De belangrijkste doelgroep zijn onze eigen burgers”, zegt Meijerman. “We willen het zelfbewustzijn van de Veendammers vergroten, want wij zijn met elkaar veel te bescheiden. Trotse burgers zijn tenslotte onze beste ambassadeurs.”

bron: Dagblad van het Noorden

Stadspromotie Utrecht met Dutch Game Factory en Blob

blob-stationsgebied-utrecht-locatiemarketing.jpg

Het figuurtje Blob dat de hoofdrol speelt in het computerspel? over het toekomstige stationsgebied van Utrecht, speelt ook de hoofdrol in een nieuwe versie die in februari 2008 op de markt komt voor de spelcomputers Wii en Nintendo DS. Negen studenten van de Hogeschool voor de Kunsten hebben de game ontwikkeld. Spelers kruipen in de huid van de Blob om de buitenaardse stad Chroma te bevrijden van het kwaad dat alle kleur wegzuigt uit de omgeving..

Deze zomer gaat Utrecht verder aan de slag met stadspromotie met behulp van gaming. De Dutch Game Factory wordt in september in Utrecht gelanceerd. De stad wil aanspreekpunt worden, waar gamestudio’s aankloppen voor innovaties, waar publishers talentvolle gamedevelopers vinden en waar grote opdrachtgevers hun opdrachten voor serious games als eerste uitzetten. Allemaal voor een internationaal sterke positie in gamebedrijvigheid, -onderzoek en -onderwijs.

In november vindt in de Jaarbeurs de derde editie van de Gamedagen plaats. Ook het evenement Gameplay is er dan te vinden.

bron: AD, gemeente Utrecht, HKU